Bij het inschrijven op een ZZP IT opdracht wordt meestal naast een CV ook een motivatiebrief gevraagd. In plaats van een motivatiebrief kan een opdrachtgever ook om een toelichting op specifieke onderdelen van de IT opdracht vragen. In beide gevallen wil een organisatie een goed beeld krijgen waarom jij een mogelijk geschikte kandidaat bent.
Een goed geschreven motivatiebrief kan de doorslag geven om je uit te nodigen voor een gesprek. In dit blog delen we inzichten die kunnen helpen bij het opstellen van een sterke motivatie. Wil je ook tips voor het opstellen van een goed CV voor IT ZZP opdrachten? Lees dan dit blog: [invoegen]
Twee manieren om je motivatie en ervaring toe te lichten
Bij freelance ICT opdrachten zijn er twee manieren om je motivatie en relevante ervaring te presenteren. Opdrachtgevers geven in de opdrachtomschrijving aan of en hoe zij de motivatie willen ontvangen.
- Motivatiebrief: een begeleidende brief waarin je jouw geschiktheid voor de opdracht toelicht.
- Toelichting per onderdeel: een specifieke uitleg per bepaalde eisen uit de opdrachtomschrijving.
Welke vorm ook gevraagd wordt, het begint altijd met een goede voorbereiding. Het is vooral belangrijk om de opdrachtomschrijving zorgvuldig te lezen en onderzoek te doen naar de organisatie via hun website en sociale media. Je kunt hierbij letten op hun (kern)waarden, recente projecten en de tone-of-voice in hun communicatie. Dit helpt je om beter in te spelen op wat zij belangrijk vinden en hoe jij daarin past.
Motivatiebrief specifiek voor de ZZP IT opdracht
Een sterke motivatiebrief is altijd op maat geschreven voor de opdracht. Uiteraard is het gebruiken van AI-tools zoals ChatGPT de makkelijkste weg. Organisaties zitten echter niet te wachten op algemene onpersoonlijke brieven en zullen kandidaten die dit soort brieven indienen niet (snel) uitnodigen voor geen gesprek.
Ons advies is om vooral AI-tools te gebruiken voor inspiratie, voor het vloeiender maken van zinnen of om de motivatie beter te laten aansluiten bij de tone-of-voice van de organisatie. Zorg er vooral voordat je de tekst aanpast aan je eigen schrijfstijl en inhoudelijk controleert op juistheid en relevantie. Zo blijft je motivatie persoonlijk en passend bij de opdracht.
Voor en goede motivatiebrief zijn de belangrijkste aandachtspunten:
- Sterke introductie: Een korte introductie waarin je direct aangeeft waarom jij de juiste kandidaat bent voor deze opdracht.
- Relevant: Door specifieke punten uit de opdracht aan te halen en deze te koppelen aan jouw ervaring, laat je zien dat je de opdracht goed begrijpt.
- Voorbeelden: Concrete situaties waarin je vergelijkbare werkzaamheden hebt uitgevoerd maken je verhaal overtuigend. Deze werkzaamheden laat je uiteraard ook in je cv terugkomen.
- Een aansprekende afsluiting: Een korte toelichting waarom juist deze opdracht en organisatie je aanspreken kan je brief mooi afronden. Een to-the-point benadering werkt doorgaans beter dan overdreven enthousiasme of een algemene afsluiting.
Een opdrachtgever wil vooral weten wat jij voor hen kunt betekenen. Zorg ervoor dat je jouw toegevoegde waarde concreet maakt door resultaten uit eerdere opdrachten te benoemen. Denk aan meetbare successen, behaalde doelen of specifieke verbeteringen die je hebt doorgevoerd
Een gerichte focus op hoe jouw expertise aansluit op hun behoeften werkt beter dan alleen vermelden waar jij goed in bent.
Toelichting op specifieke onderdelen van de IT ZZP opdracht
Soms vraagt een opdrachtgever expliciet om een toelichting op bepaalde eisen, bijvoorbeeld:
- Waaruit blijkt dat je een bepaalde methodiek hebt toegepast?
- Hoe toon je aan dat je over specifieke kennis beschikt?
Dit kun je motiveren door:
- Specifiek te zijn: concrete voorbeelden van projecten of taken waarin je de gevraagde vaardigheden hebt toegepast.
- Voldoende detail te geven: een uitgebreide toelichting met relevante ervaringen en resultaten blijft beter hangen dan een korte, vage beschrijving.
Ook bij het toelichten van specifieke onderdelen is het belangrijk om consistent te zijn met je cv. Neem voorbeelden die je noemt niet letterlijk over van je CV maar werk de voorbeelden verder uit.
In plaats van 'Ik heb ervaring met Agile', kun je schrijven: 'Tijdens mijn vorige opdracht bij [bedrijf] heb ik de Agile-methodologie toegepast door wekelijks scrums te leiden en de sprintplanning te optimaliseren, wat leidde tot een efficiënter ontwikkelproces en een kortere time-to-market.
Kortom besteed voldoende aandacht aan je motivatiebrief of toelichting per eis, om de kans te vergroten dat je wordt uitgenodigd voor een opdracht.
Kijk snel welke opdrachten perfect bij passen bij jouw kennis er ervaring. link